Pamiętacie letnią wersję błyskawicznego ciasta? Jego zimowa wersja jest mocno czekoladowa, a jeśli lubicie może też stać się piernikowa :) Tak dostosowana może być ciastem świątecznym dla zabieganych. To od Was zależy, czy znajdą się w nim owoce letnie, czy jesienne. Jabłka czy śliwki. Najlepiej - Wasze ulubione :)
Składniki:
Składniki:
- 3 jajka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. kefiru
- 500 g owoców - u mnie 300 g mrożonych śliwek i 200 g mrożonej czerwonej porzeczki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. otrębów pszennych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.
Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.
WOW! Musi być bardzo smaczne! Czekoladowo-piernikowe! Idealne świąteczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńSmak to tylko jedna zaleta. Drugą jest czas przygotowania ;)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń