Karob to wegański zamiennik kakao, ale wcale nie smakuje jak czekolada :) Jest nieco słodszy, bardziej karmelowy. Karob korzystnie wpływa na układ krwionośny i trawienny, obniża poziom cholesterolu i reguluje metabolizm. Ma właściwości antyalergiczne i jest źródłem witamin: B1, B2, B3, E oraz magnezu, żelaza, wapnia i fosforu.
Nie pozostaje nic - tylko spróbować, pokochać i korzystać :)
Składniki:
Nie pozostaje nic - tylko spróbować, pokochać i korzystać :)
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki karobu
- 3 banany
- 1 czubata łyżeczka sody
- garść suszonych moreli
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dodajemy olej, jajko, mleko i zmiskuj. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, a morele kroimy w kostkę. Wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 40 minut w 180 st.
suszone morele- uwielbiam jako dodatek do ciast! :)
OdpowiedzUsuńdobre suszone morele mają w sobie dużo aromatu i smaku i są świetnym dodatkiem nie tlyko do ciast, ale też do mięs - warto jednak poświęcić trochę czasu i znaleźć te dobre :)
Usuń