W zeszłym roku proponowałam Wam przyprawę do piernika. Była świetna. W tym roku nie mogłam oprzeć się pokusie, by nie zrobić własnej przyprawy do piernikowych wypieków i wzięłam przepis stąd. byłam pewna, że to ten sam. Myliłam się :) I dobrze :) Ta pomyłka okazała się rewelacyjna - otrzymany smak i aromat mnie zachwycił. Uprzedzam - jest bardziej pikantna :)
Składniki:
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków - całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 10 g czarnego pieprzu
- 5 g gwiazdek anyżu - całych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiel w elektrycznej maszynce do mielenia kawy (laski cynamonu radze najpierw potłuc w moździerzu, by nie uszkodzić młynka). Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dla mnie 1 czubata łyżeczka tej przyprawy jest bardziej aromatyczna od 1 opakowania gotowej mieszanki.
Komentarze
Prześlij komentarz