Przeglądałam zdjęcia z warsztatów z kuchni meksykańskiej w Akademii Smaku Bosch i ... znalazłam ciasto, którym się jeszcze z Wami nie podzieliłam! Czekoladowe ciasto meksykańskie! Aż ślinka mi pociekła - samo wspomnienie jest cudownie czekoladowe :)
Spróbujcie!
Składniki:
Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej żurawiny i malin - w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz cukrem - tak jak lubisz...
Spróbujcie!
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 twarde gruszki
Sposób przygotowania:
Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuść w garnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 7 minut. Ostudź.
Śliwki pokrój. Orzechy posiekaj. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę, proszek i sodę, owoce i bakalie. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w 200 st.
Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej żurawiny i malin - w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz cukrem - tak jak lubisz...
pierwszy raz spotykam się z podobnym ciastem
OdpowiedzUsuńintrygujące!
nam smak bardzo odpowiada - na pewno jest "inne", ale warte grzechu :)
Usuń