Ten kurczak sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne spotkanie. Intrygujący smak zawdzięcza pomarańczom i cytrynom oraz słodko-kwaśnej marynacie. Wyśmienicie smakuje z frytkami, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami... Spróbujcie :)
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 ziemniaki
- 1/4 selera
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 główka czosnku
- zielona pietruszka
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szkl. białego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Natrzyj solą i pieprzem - na zewnątrz i wewnątrz. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój w paski - niezbyt grube, by równomiernie się upiekły.
Przygotuj marynatę - wymieszaj olej, ocet, miód, skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj kurczaka. Do środka kurczaka włóż 2 świartki poamrańczy, kilka pasków marchewki, pietruszki, selera. Tylne nogi kurczaka zwiąż nitką i ułóż przygotowanego kurczaka w brytfannie. Dookoła mięsa ułóż pozostałe warzywa, ćwiartki pomarańczy i cytryny oraz przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania). Warzywa zalej winem.
Brytfannę z mięsem i warzywami przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 45-60 minut, aż kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując powstałym sosem.
Wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut. Następnie pokrój i... podawaj :)
Komentarze
Prześlij komentarz