Przypraw warzywnych do zup i innych dań każdy z nas wymieni na jednym tchu co najmniej kilka. Wiele się ostatnio mówi o tym, co tak naprawdę zawierają gotowe mieszanki i dlaczego powinniśmy ich unikać. Przetestowałam więc - i od razu polecam - przepis na domową przyprawę, której przygotowanie zabierze Wam... może 10 minut, a będziecie mieć zapas na kilka miesięcy (w zależności od częstotliwości używania :))
Składniki:
- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 5 łyżek soli
- 2 łyżki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę rozdrobnij w robocie kuchennym lub blenderze - nie musi to być pył (fragmenty marchewki też są fajne :)) Dodaj sypkie przyprawy i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnym słoiku.
Zdecydowanie lepsze są mieszanki zrobione przez nas niż kupowane, ponieważ tych drugich większość składu to sól :)
OdpowiedzUsuńtu też dajemy sól, ale to od nas zależy czy będzie morska czy różowa czy zwykła i jej ilość jest, moim zdaniem, rozsądna :)
UsuńTeż robię taką domową :-)
OdpowiedzUsuńi jak się sprawdza u Ciebie?
Usuń