Z czterolatką pod jednym dachem wszelkie budynie i kisiele są dość częstymi goścmi... Niechętna jednak jestem ciągłemu wykorzystywaniu gotowych półproduktów ze sklepowych półek i jeśli tylko mogę, to przygotowuję kisiel na domowym soku lub budyń z naturalnymi dodatkami smakowymi. Budyń marchewkowy znalazłam tutaj i... musiałam spróbować. Miałam rację - jest rewelacyjny :)
Składniki:
Składniki:
- 2 1/3 szkl. mleka
- 1 duża amrchewka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- wanilia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Dwie szklanki mleka wlej do garnka, dodaj drobno pokrojoną marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotuj wszystko razem i pozostaw na małym ogniu do zmięknięcia marchewki. Ostudź, dodaj sok z pomarańczy i zblenderuj na gładko. Ponownie zagotuj.
1/3 szkl. mleka wlej do szklanki, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną mąkę wlej do wrzącego mleka i energicznie mieszaj do zgęstnienia.
taki domowy budyń to podwieczorek idealny :)
OdpowiedzUsuńwymaga tylk odrobinę więcej pracy niż ten w proszku, a jest dużo zdrowszy :)
UsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwarto go spróbować :)
Usuń