Myślę, że każdy z nas chociaż raz w życiu przeżywa fascynację gotowaniem na parze. Jednym z nas ten sposób przygotowywania posiłków bardzo przypada do gustu, inni od niego po jakimś czasie uciekają. Ugotować na parze można niemal każdy produkt - przekonuje nas do tego Jacek Szczepański w swojej książce poświęconej właśnie takiemu gotowaniu.
Prezentowane w książce przepisy dotyczą zarówno dań mięsnych...
warzywno-mięsnych...
mącznych...
deserów...
Autor nie zostawia nas samych z tematem parowania - omawia zalety i wady chińskiego parownika, nakładek na garnki, parowaru czy piekanrika parowego. To oczywiste, że to od nas zależeć będzie decyzja, ale dobrze jest, gdy podejmujemy ją świadomie.
Mnie książka przkeonała różnorodnością i tym, że prezentowane przepisy nie są nudne i jednostajne. Kilkanaście z nich zapisałąm sobie do przetestowania - część z nich pewnie wkrótce pojawi się także na blogu :)
Bardzo ciekawa książka, trzeba powiedzieć że warto! :)
OdpowiedzUsuńmnie zafascynowała ilością możliwości :)
Usuńbardzo intrygująca pozycja, jeszcze nigdy nie próbowałam gotowania na parze a może warto
OdpowiedzUsuńgotowanie na parze daje zupełnie inny smak niż tradycyjne, a ta książka jest świetnym po nim przewodnikiem :)
Usuń