Spotkanie karnawałowe za pasem? Przygotujcie klopsiki na wykałaczce. Klopsiki, które możecie podać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym, z chutneyem... z czym chcecie! Ja uwielbiam takie kęsy z chutneyami firmy Luks Pomada i moim ukochanym Ostrym Zielonym Pomidorem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Do miski włóż mięso, posiekaną cebulkę, kmin, jajko, bułkę tartą i 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzje piekanrik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z wychłodzonej masy formuj kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blaszce. Klopsiki posmaruj olejem. Wstaw blaszkę do piekanrika na 30 minut.
Podawaj ciepłe lub zimne.
Ale fajne, można maczać w sosach i zajadać! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie! wszystkie dipy, tzatziki, chutneye polecają się do klopsików :)
Usuń