Są smaki, które przywołują wspomnienia... Takim właśnie dla mnie jest smak ogórków z musztardą... Smak studenckiego życia w stolicy Wielkopolski. Smak wspólnie z przyjaciółką jadanych obiadów w malutkiej kuchni na Michałowskiej... Smak dobrych lat :)
Składniki:
- świeże ogórki
- 5 szkl. wody
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- 1 słoik musztardy francuskiej - u mnie: Kamis
Sposób przygotowania:
Ogórki obierz ze skórki i pokrój tak, jak lubisz - u mnie w plastrach. Składniki zalewy wymieszaj i zimną zalewą zalej ogórki w słoikach.
Zakręcone słoiki ustaw w dużym garnku do pasteryzacji i zalej wodą do 2/3 wysokości słoików. Zagotuj i trzymaj 10-12 minut na malutkim ogniu. Pozostaw do ostygnięcia.
Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńsmak wspomnień - uwielbiam go :)
Usuńświetny blog!!! może z Twoją pomocą stworzę swoją wymarzoną kuchnię :-) obserwuję!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba :) zachęcam do częstego komentowania i dzielenia się efektami testowania :)
Usuńa ile tyh ogóreczków ? tak mniej wiecej ? :) pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń1,5-2 kg :)
Usuń