Piernik, który czeka na swoje pięć minut od połowy listopada... Piernik, który musi dojrzeć... Piernik, który pokochali w moim domu wszyscy... Piernik, który może stać się pierniczkami... Piernik staropolski, którego każdy powinien choć raz spróbować :)
Składniki:
Składniki:
- 500 ml miodu
- 1,5 szkl. cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1 kg powideł śliwkowych
Ciasto przygotuj 4-6 tygodni przed świętami.
Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudź.
Do wystudzonej masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrób i przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki.
Upiecz około tygodnia przed świętami.
Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż na blaszkę o wymiarach 39 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 st. około 15-20 minut. Jeśli masz trzy blaszki, możesz piec równocześnie.
Wyjmij i wystudź.
Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi, przykryj papierem i równomiernie obciąż. Odstaw na kolejne 3-4 dni do skruszenia.
uwielbiam piernik w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńja też - a ten jest naprawdę wyjątkowy :)
UsuńPyszny pierniczek :)
OdpowiedzUsuńznasz? pieczesz?
UsuńTen piernik jest mega pyszny, moje kubki smakowe musz jeszcze poczekać
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać kiedy będzie konsumowaney
OdpowiedzUsuń