Ciasto, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, ale w okresie świąteczno-noworocznym i karnawałowym ma wyjątkową moc. Piernikową :) Wygląda jak chmura - dzięki bitej śmietanie. Smakuje piernikiem z powidłami. Uwielbiam te smaki...
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
- 1 litr śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- 400g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj obficie powidłami.
Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan fix. Połową masy śmietanowej przykryj powidła. Na śmietanie ułóż drugi blat biszkoptowy, który starannie pokryj resztą śmietany.
Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Mmm, też takie lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie wymiary blachy najlepiej?
OdpowiedzUsuńAlbo średnica ?
taka tradycyjna - 40x24 :)
Usuń180 stopni z termoobiegiem ?:-) pierwszy raz się podejmuje także pytam o każdy szczegół.
Usuńja piekę z termoobiegiem - najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka/wykałaczki :)
Usuń