Zimową porą lubię otwierać drzwi do spiżarni - prawie jak szafę do Narnii - i wyciągać z niej różności. Przetwory, którym poświęciłam czas latem, teraz mnie rozpieszczają. Wystarczy otworzyć wieczko, by ze słoika wydobyło się słońce, letni deszcz, dźwięk brzyczących much ;)
Tym razem polecam Wam sałatkę warzywną, która "zawekowana" latem jest idealna do zimowego obiadu...
Składniki:
Tym razem polecam Wam sałatkę warzywną, która "zawekowana" latem jest idealna do zimowego obiadu...
Składniki:
- 2 kg ogórków zielonych
- 2 kg cukini
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 2 kg białej kapusty
- 1/2 kg marchwi
- 12 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 7 łyżek soli
- 1 litr ciepłej wody
- 1/2 litra octu
- 1 szkl. cukru
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj. Ogórki i cukinię pokrój ze skórką w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w grubsze paseczki. Kapustę zetnij. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek oczyść. Warzywa wrzuć do dużej miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę.
Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotuj i wystudź. Warzywa zalej zimną zalewą. Wkładaj je wraz z płynem do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut w dużym garnku.
Pozostaw do ostygięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
U mnie w domu bardzo często jest sałatka warzywna... Ale tej wersji nie robiłam...
OdpowiedzUsuńmoże mogłabyś podzielić się przpeisem na inne warzywne sałatki na zimę? chętnie przetestuję :)
Usuń