Temat pięciu przemian wraca co jakiś czas do naszej kuchni. Najczęściej w postaci owsianki, ale ostatnio również pod postacią szarlotki. Spróbujcie, czy taka szarlotka jest równie dobra jak zwykła, czy może lepsza? :)
Składniki:
Składniki:
- 2,5 kg jabłek
- 0,5 szkl. wrzacej wody
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
- szczypta kurkumy
- 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 30 dag masła
- szczypta imbiru
- kilka łużek zimnej wody
Sposób przygotowania:
Jabłka:
D: Jabłka obierz, pokrój, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.
O: Zalej wrzącą wodą.
Z: Dodaj cynamon i miód. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Ciasto kruche:
D: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę.
O: Przypraw kurkumą.
Z: Dodaj mąkę kukurydzianą i schłodzone masło. Masło posiekaj drobno. Dodaj miód.
M: Dodaj imbir.
W: Dodaj zimną wodę. Wyrób ciasto, które powinno być dość zbite. Ciasto podziel na pół. Połową wyłóż wysmarowaną tłuszczem tortownicę - oblepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gdy spód sie podpiecze, wyłóż na niego jabłka i przykryj drugą połową ciasta - możesz ją rozwałkować lub pokruszyć. Piecz około 40 minut w 200 st.
ciekawe i proste :-) pobieram ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuńpodziel się wrażeniami po przetestowaniu :)