Tort, którego wnętrze jest zaskoczeniem. Każdy kolejny kęs jest niespodziewany. Najpierw ciasto, potem jabłko, żurawina... Aromatyczne. Rozpływające się w ustach...
Składniki:
Składniki:
- 8 małych jabłek
- 100 g żurawiny lub rodzynek
- konfitura - u mnie z czarnej porzeczki
- 1 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 4 jaja
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i ostrożnie wydrąż. Środki napełnij żurawiną wymieszaną z konfiturą.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 3/4 kostki masła utrzyj z cukrem. Do masła dodawaj po łyżce mąki i po jednym jajku - na przemian. Cały czas ucieraj. Wyłóż ciasto w wysmarowanej tortownicy, ułóż na nim jabłka lekko wgniatając. Na jabłkach ułóż wiórki pozostałego masła. Piecz w 180 st. przez co najmniej godzinę.
Mmm, musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń