Miłośników zupy cebulowej jest niewielu. Ci, którzy mówią, że jej nie lubią, albo jeszcze jej w ogóle nie jedli, albo nie spróbowali żadnej dobrej wersji.
Moi nastoletni siostrzeńcy pokochali zupę cebulową podczas ostatnich wakacji nad morzem. Spróbowałam dogonić tamtejszy ideał... Mówią, że jestem blisko :)
Inspiracja z magazynu Apetyt :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
W garnku roztop masło/ DOdaj pokrojoną w cienkie paseczki cebulę. Dokładnie wymieszaj i przykryj. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Cebula musi być miękka. Dodaj posiekany czosnek i zwiększ ogień. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodaj mąkę i szybko podsmaż. Następnie wlej bulion i gotuj przez 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę możesz podać z grzankami czosnkowymi.
Moi nastoletni siostrzeńcy pokochali zupę cebulową podczas ostatnich wakacji nad morzem. Spróbowałam dogonić tamtejszy ideał... Mówią, że jestem blisko :)
Inspiracja z magazynu Apetyt :)
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 6 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku roztop masło/ DOdaj pokrojoną w cienkie paseczki cebulę. Dokładnie wymieszaj i przykryj. Duś około 15 minut na średnim ogniu. Cebula musi być miękka. Dodaj posiekany czosnek i zwiększ ogień. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodaj mąkę i szybko podsmaż. Następnie wlej bulion i gotuj przez 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę możesz podać z grzankami czosnkowymi.
zupy cebulowej nigdy nie jadłam ale cebulę samą w sobie bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńa ja jadłam wielokrotnie i cebulę właśnie w tej wersji najbardziej lubię :)
Usuń