Poszukiwań inspiracji ciąg dalszy... Wczoraj był sok z marchewki, a dziś recyklingowy obiad w postaci... kotletów? burgerów? jakkolwiek je nazwiemy powstają z wiórków marchwi pozostałych po wyciskaniu soku :) Oczywiście można je też przygotować po prostu ze startej marchwi :)
Burgery są rewelacyjne.
Składniki:
Burgery są rewelacyjne.
- 1,5 szklanki wiórków z marchwi
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebulka
- 100 g pestek z dyni
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
- posiekana natka pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- ostra papryka
- mielony imbir
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak, aby z masy dało się formować kotleciki. Dopraw do smaku.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim burgery. Piecz około 30-40 minut w 180 st. Możesz po upływie 25-30 minut przewrócić je na drugą stronę.
idealne te burgery, pycha!
OdpowiedzUsuń:) ja zapalalam do nich miłością od pierwszego kesa ;)
UsuńBardzo pomysłowe! Domowe burgery to jeden z moich ulubionych patentów na przekąskę dla dzieci, ale żeby zrobić marchewkowe, nie pomyślałam. Super, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńpodziel się później wrażeniami :)
UsuńWygląda smacznie. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńzachęcam do podzielenia się wrażeniami :)
UsuńPrzepyszne! :)
UsuńJa dodałam jeszcze ziarna słonecznika i kurkumę :-)