Kaszka kukurydziana już jakiś czas leżała grzecznie w szafce i czekała na swoje pięć minut. Kupiłam z ciekawości. Nie wiedziałam, czego się po niej spodziewać. W sieci znalazłam taki przepis i postanowiłam spróbować. Cała nasza trójka tak przygotowaną kaszkę zjadła z przyjemnością :)
Składniki:
- 600 ml mleka
- 6 płaskich łyżek kaszki kukurydzianej
- 3 łyżeczki miodu gryczanego
- 1 jabłko
- 150 g jagód - u mnie rozmrożonych
- kilka orzechów - u mnie nerkowca
Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj w garnku z grubym dnem. Następnie zmniejsz ogień i wysp kaszkę - cały czas mieszając. Gotuj 6-8 minut, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek wrzuć większą część pokrojonego w kostkę jabłko i wlej po łyżeczce miodu. Na jabłka wylej gorącą kaszkę. Udekoruj pozostałymi jabłkami, jagodami i orzechami.
delikatny i lekki deser! :)
OdpowiedzUsuńjako o deserze nie myślałam, ale podoba mi się ten pomysł :)
Usuń