Kilkakrotnie próbowałam kawy gotowanej i jakoś nigdy się do niej nie przekonałam. Ten przepis wart jest jednak polecenia, gdyż bez skrzywienia wypiłam filiżankę czarnej i mocnej kawy! Ja - miłośniczka latte i cappuccino... ;)
Przepis pochodzi ze śniadaniowych warsztatów w Akademii Smaku Bosch...
Składniki:
Przepis pochodzi ze śniadaniowych warsztatów w Akademii Smaku Bosch...
Składniki:
- kawa mielona
- cytryna
- cukier trzcinowy
- wanilia
- kardamon
- goździki
- imbir
Sposób przygotowania:
Wlej do garnka 2 szklanki zimnej wody, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 4 łyżeczki kawy. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego i wanilii, kilka rozgniecionych ziarenek kardamonu, kilka goździków i szczyptę imbiru. Zdejmij z ognia i przykryj. Po lekkim przestudzeniu możesz dodać miodu.
Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem. Sama piję dużo kawy i lubię testować nowe smaki. Twój przepis też wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńsmak jest bardzo ciekawy i ma, jak twierdzą miłosnicy pięciu przemian, wiele zdrowotnych właściwości :)
UsuńMusze przyznać, że to bardzo ciekawy i nieznany mi wcześniej przepis na kawę. Musze go jak najszybciej wypróbować
OdpowiedzUsuń