Lamingtons jako tradycyjny deser australijski znany jest u nas jako kostka kokosowa. Są to małe biszkopciki zatapiane w polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie. U mnie, jak zwykle, eksperymentalnie, bo kokosów zabrakło :) Polecam Wam więc w wersji z płatkami migdałowymi i zapewniam, że jest równie smaczna :)
Składniki:
- dowolna wersja biszkoptu - biały, kakaowy, piernikowy...
- 5 szklanek cukru pudru
- 3/4 szkl. kakao
- 3/4 szkl. mleka
- 20 g masła
- 200 g wiórek kokosowych (lub płatków migdałowych)
Sposób pryzgotowania:
Wszystkie składniki na polewę (cukier puder, masło, kakao, mleko) włóż do rondelka i podgrzej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Polewa powinna być gęsta i kremowa.
Ciasto pokrój na małe kwadraciki i zanurzaj za pomocą widelca lub wykałaczki w polewie, następnie obtaczaj w wiórkach lub pokruszonych płatkach.
Pozostaw do zastygnięcia.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: blotodlauchwalych.blogspot.com
przepis idealny, gdy mamy nadmiar biszkoptu lub gdy po prostu chcemy znaleźć zajęcie dzieiakom - chętnie się ubrudzą :)
OdpowiedzUsuń