Sernik gotowany do specjalność mojej siostry. Tego też ona przygotowała :D Wersja z piernikowym spodem zaskoczyła mnie swoją bożonarodzeniowością - mocny aromat piernikowy wbrew pozorom idealnie się skomponował z gotowanym serem. Spróbujcie :)
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
- 1 kg sera białego zmielonego
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Trzy białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1/2 szkl. cukru, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Ser przełóż do garnka, dodaj masło, 1 szkl. cukru, 3 jaja, cukier waniliowy. Dokładnie zmiksuj. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie rzadka - trwa to ok. 10 minut. Powoli dodawaj budyń ciągle mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, zestaw z ognia.
Na przecięty spód biszkoptowy znajdujący się w tortownicy wylej ciepłą masę serową. Przykryj drugą częścią spodu. Ostudź.
Śmietanę kremówkę podgrzej w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty i wymieszaj - czekolada powinna się rozpuśić i otrzymasz gładką polewę. Polej nią ostudzony sernik i wstaw do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz