Nigdy nie spożywałam aż takich ilości warzyw i owoców. Sytuację znacząco zmieniła wyciskarka Sana - pisałam o niej Tu. Może to efekt jej "świeżości" i pewnego novum, które chętnie się uruchamia. Nieważne. Ważne, że soki pijemy często i że nasze eksperymenty naprawdę nam smakują.
Tym razem podrzucam przepis, który idealnie sprawdza się zimą - z dwóch powodów. Po pierwsze pomarańcze i jabłka są łatwo dostępne, a po drugie - wszystkie składniki mają duuuuużo witaminy C, która pomaga naszej odporności :)
Składniki:
Tym razem podrzucam przepis, który idealnie sprawdza się zimą - z dwóch powodów. Po pierwsze pomarańcze i jabłka są łatwo dostępne, a po drugie - wszystkie składniki mają duuuuużo witaminy C, która pomaga naszej odporności :)
- 6 pomarańczy
- 4 jabłka
- 2 łodyżki selera naciowego
Sposób przygotowania:
Pomarańcze i jabłka wyszoruj i obierz. Pokrój na ćwiartki/ósemki w zależności od wielkości owocu. Seler naciowy dokładnie umyj i pokrój na 2-3 cm kawałki.
Wszystkie owoce i seler wyciśnij w wyciskarce Sana (lub innym urządzeniu wyciskającym). Wymieszaj i... ciesz się smakiem :)
mniam :D
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńKwiecień - maj to najlepsze miesiące na soki z pokrzywy ma wtedy najwięcej składników i znakomicie uodparnia organizm.
OdpowiedzUsuńto prawda! w zeszłym roku wyprodukowałam hurtowe ilości soku z majowej pokrzywy. W tym roku dodaję ją do soków na bieżąco :)
Usuń