Naszła mnie fala wspomnień po warsztatach w Akademii Smaku Bosch. Pamiętacie, że było to spotkanie nt. zaskakujących połączeń smakowych, ptawda? Smak, który dziś Wam polecam, jest niekonwencjonalny - i o to chodzi :) Pierś z kaczki w sosie z czekolady i marakui... Kaczka z jabłkami i pomarańczami - to już było. Z czekoladą? To coś nowego i zaskakującego. Smak, którego nie sposób opisać. Smak, którego trzeba spróbować :)
Składniki dla 5 osób:
Sposób przygotowania:
Pierś oczyść, natnij skórke i usmaż na złoto z obu stron. Śmietanę zagotuj z przyprawami i marakują. Zalej śmietaną i dorzuć czekoladę, wymieszaj aż się rozpuści i będzie gładka. Pierś z kaczki upiecz - wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. na 30-40 minut. Warzywa podsmaż na oleju sezamowym. Ułóż kaczkę na warzywach, polej sosem.
Składniki dla 5 osób:
- 1 pierś z kaczki
- 1 marakuja
- 50 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
- 100 ml śmietany 36%
- 1 mała papryczka chilli
- 1cm korzenia imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 100 g chińskiej mieszanki warzywnej
- Sól
- Pieprz
- 2 Łyżki oleju sezamowego
Pierś oczyść, natnij skórke i usmaż na złoto z obu stron. Śmietanę zagotuj z przyprawami i marakują. Zalej śmietaną i dorzuć czekoladę, wymieszaj aż się rozpuści i będzie gładka. Pierś z kaczki upiecz - wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. na 30-40 minut. Warzywa podsmaż na oleju sezamowym. Ułóż kaczkę na warzywach, polej sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz