Stali bywalcy bloga wiedzą, że warsztaty Akademii Smaku Bosch, w których już kilkakrotnie miałam okazję uczestniczyć, to bomba pomysłów, inspiracji i rewelacyjnych przepisów...
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pierś z gęsi z dodatkami, które odbierają mowę... Tak, właśnie tak - człowiek skupia się na smaku, konsystencji i zapomina o całym świecie... :)
Składniki: (na 1 osobę)
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pierś z gęsi z dodatkami, które odbierają mowę... Tak, właśnie tak - człowiek skupia się na smaku, konsystencji i zapomina o całym świecie... :)
- 100 g wędzonej piersi z gęsi
- ½ szalotki
- 100 g mrożonego szpinaku Bonduelle
- Cukier
- Pieprz
- Sól
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 buraki
- 30 g czekolady gorzkiej Wawel 70% Cocoa Orange
- 2 gałązki tymianku
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
Sposób przygotowania:
Pierś
z gęsi pokrój w cienkie plastry, szalotkę obierz i usmaż przekrojona strona na
rozgrzanej
patelni,
a następnie upiecz w piekarniku.
Wyciśnij
sok z buraka w sokowirówce, zagotuj go z gwiazdka anyżu i wystudź. Przelej
do sorbetiery i zamróź. Do zmrożonego sorbetu dodaj starta czekoladę.
Szalotkę
podsmaż na maśle, dodaj odciśnięty szpinak, dopraw do smaku.
Kasze
jęczmienną pęczak ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku. Wystudź
i podsmaż na patelni, aby był chrupki.
Na
środku talerza ułóż szpinak, na nim plastry gęsi. Na plastrach połóż sorbet i posyp
danie
chrupiącą
kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz