To książka o tym, że gotowanie może być proste, twórcze i
satysfakcjonujące. Książka o tym, że wystarczy odrobina wysiłku, by poprzez
jedzenie zadbać o zdrowie nasze i naszych najbliższych.
„Gotowanie jest czynnością, jaką nasze mamy, babcie i
prababcie wykonywały jako jedną z najbardziej naturalnych na świecie. W pewnym
momencie przemysł rozwinął się tak bardzo, że kobiety mogły przestać
przyrządzać posiłki, ponieważ gotową potrawę można było kupić i po prostu
odgrzać w mikrofalówce.”
Rzadko zastanawiamy się, co tak naprawdę znajduje się w
gotowym daniu czy półprodukcie, jakiego rodzaju chemiczne dodatki wydłużają
termin przydatności do spożycia czy poprawiają ich smak. A jeszcze rzadziej podejmujemy
refleksję nad konsekwencjami spożywania tych dodatków. Autorka zaobserwowała
związek chorób własnych dzieci z pożywieniem. Z biegiem czasu stworzyła bazę
przepisów, z których korzysta na co dzień, a które pozwalają odżywiać się
świadomie i zdrowo.
Książka składa się z kilkunastu rozdziałów na dania
obiadowe, napoje, słodycze, smarowidła do chleba, propozycje drugiego śniadania
czy lunchu.
Filozofia Julity Bator oparta jest na myśli: „jesteś tym, co
jesz”, dlatego też zachęca do samodzielnego wypieku chleba z mąk
pełnoziarnistych, do przygotowania domowych smarowideł (słodkich i wytrawnych)…
Komentarze
Prześlij komentarz