Nie macie jeszcze dość moich wspomnieniowych podróży? Obiecuję, że to (na razie ;) ) ostatnia. Tym razem pierogi leniwe. Proste, szybkie, szybko znikające - czyli takie, jak lubię najbardziej. Idealne danie, gdy obiad musi być szybko, albo gdy nasze dziecko kręci nosem i samo nie wie, czego chce. Wariantów podawania jest kilka:
- z masełkiem i cukrem waniliowym
- z masełkiem
- z masełkiem i zrumienioną bułką tartą
- z masełkiem i cukrem i cynamonem
- ze śmietaną
- ze śmietaną i cukrem waniliowym
Wybierzcie ulubiona wariację i... zajadajcie z nami :)
Składniki:
- z masełkiem i cukrem waniliowym
- z masełkiem
- z masełkiem i zrumienioną bułką tartą
- z masełkiem i cukrem i cynamonem
- ze śmietaną
- ze śmietaną i cukrem waniliowym
Wybierzcie ulubiona wariację i... zajadajcie z nami :)
- 500 g białego sera
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- ulubione dodatki (patrz wyżej)
Sposób przygotowania:
Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj go z mąką i jajkami. Wyrób zwięzłe ciasto, z którego uformuj wałki i odkrawaj kluski.
Gotowe kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 1-2 minut od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz