Każda mama przedszkolaka choć raz staje przed dylematem, jakie ciasto upiec do przedszkola... Mnie to pytanie chwyciło w przededniu dnia mamy... Nie chciałam z kremem, bo się ubrudzą. Z czekoladą też nie, bo się może rozpuszczać, jak będzie za ciepło... Myślałam o serniku i jabłeczniku, ale przecież inne mamy tez mogły wpaść na ten pomysł (oczywiście sernik się pojawił ;) ).
Poszperałam w moich ulubionych zakładkach i znalazłam inspirację. Z dwóch przepisów zrobiłam jeden i powstało idealne ciasto do przedszkola. Tęczowa babka... Oceńcie sami :)
Składniki:
Poszperałam w moich ulubionych zakładkach i znalazłam inspirację. Z dwóch przepisów zrobiłam jeden i powstało idealne ciasto do przedszkola. Tęczowa babka... Oceńcie sami :)
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oleju
- szczypta soli
- barwniki spozywcze w żelu (u mnie Wilton kupione tu): żółty, czerwony, niebieski
Sposób przygotowania:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie - nie przerywając ubijania - dodaj po jednym żółtku i ubijaj, aż do połączenia składników. Potem na przemian dodawaj po trochu mąki i oleju.
Gotowe ciasto podziel na sześć części. Dodaj do nich barwniki:
- żółty
- żółty i czerwony
- żółty i niebieski
- czerwony
- czerwony i niebieski
- niebieski
Powstaną kolory:
- czerwony
- pomarańczowy
- żółty
- zielony
- niebieski
- fioletowy
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Kolejno wykładaj warstwami kolorowe ciasto - w kolejności jak powyżej. Powstanie piękna tęcza.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 50-60 minut do "suchego patyczka".
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńbabka zwyciężyła w rankingu na ulubione ciasto dzieci na tej imprezie :)
UsuńKapitalnie wygląda! Dzieci na pewno były zachwycone kolorami! :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie przekonują mnie sztuczne barwniki. Takie ciasto zabarwiłabym naturalnymi :)
OdpowiedzUsuńnie mam doświadczenia z barwieniem naturalnymi barwnikami... ale kto wie, może wkrótce się podszkolę i spróbuję:)
UsuńA czy te kolory po wlaniu do formy nie zmieszaja się? I nie powstanie wielka ciapa koloru?
OdpowiedzUsuńjak widać na zdjęciach - ciasto jest upieczone i kolory zachowują swoje miejsce :)
UsuńNie wiem co zrobiłam żle. Ciasto wyrosło pięknie nie ma zakalca ale jest dość twarde. Ciasto po zmieszaniu wydawało się dość gęste jak na babkę. Piekłam trzykrotnie i za każdym razem to samo co robię żle?
OdpowiedzUsuńhmmm... ono rzeczywiście jest twardsze niż tradycyjna babka... mnie to jednak nie przeszkadzało... może spróbuj odjąć 2-3 łyżki mąki lub dodaj do podanych proporcji 1/2-1/3 szkl. mleka ?
UsuńDziękuję za podpowiedź. Nic nie dodawałam bo bałam się zakalca. A na jakiej wielkości blaszce najlepiej piec?
Usuńja piekłam w keksówce - takiej tradycyjnej ok. 28-30 cm
Usuń