Powolutku ceny truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na konfiturę truskawkową z nutą cynamonu i imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- 3/4 łyżki imbiru
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Oczyszczone truskawki zasyp cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła - unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny - rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie :)
Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Bardzo ciekawie i oryginalnie przyprawiona konfitura! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) polecam do wypróbowania :)
Usuńtaka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńmoja mama zwykle robiła dżemy, ale po moim zesżłorocznym szale konfiturowym zmieniła zdanie ;)
Usuńmniam może być dobre! może zrobię :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że próba była udana :)
UsuńSzkoda, tylko że to gotowanie trwa tak długo :( Ale być może spróbuje i na pewno podzielę się wrażeniami na swoim blogu: http://kulinarnyblog.pl
OdpowiedzUsuńniestety, sekretem dobrej konfitury jest długie gotowanie...
UsuńOo. Świetny przepisz na konfiturę :)
OdpowiedzUsuńmoże przetestujesz?
Usuń