Ostatnio wspominałam Wam o recyklingu wytłoczyn pozostałych do wyciskaniu soków (pamiętacie moją wyciskarkę Sana?) Dziś pomysł na resztki z jabłek. Dodają one ciastkom odpowiedniej wilgotności i słodkości. Córka uradowana z kolejnych ciasteczek, a ja szczęśliwa, bo nie wyrzucam :) Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 250 g zmielonych płatków owsianych
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej
- 200 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka wytłoczyn z jabłek
- 2 łyżki masła orzechowego
Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj jajko i mieszaj do połączenia składników. Wymieszaj mąki z płatkami owsianymi i wsypuj porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodaj wytłoczyny i masło orzechowe. Wymieszaj. Nabieraj łyżką porcje ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz w 175 st. przez 20-25 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.
Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz