Polskie
„superfoods”, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce. „Superfoods” to kategoria produktów o
wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne
sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne
dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze. O tym, jakie
bogactwo kryje się w rodzimych produktach opowie ekspert kampanii „Pora na
pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” – Magdalena
Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i specjalista ds. żywienia.
Czosnek – na
odporność i bóle głowy
Na zaszczytne miano superfoods zasługuje
czosnek – naturalny antybiotyk, skarbnica chemicznie czynnych związków –
zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy, makro- i
mikroelementy, a także olejki eteryczne bogate w siarkę i allicynę. Skutecznie
zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego oraz wspomaga układ
odpornościowy. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki,
które zdarzają się dzieciom zwłaszcza w wieku przedszkolnym. Związki siarki
zawarte w czosnku hamują rozwój bakterii nie niszcząc naturalnej flory
bakteryjnej – co ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii. Warzywo to działa
korzystnie również na układ krwionośny, gdyż ma właściwości przeciwzakrzepowe
(chroni przed zawałem i udarem), poprawia elastyczność ścian naczyń
krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cholesterolu. Koi
też bóle głowy i ułatwia zasypianie.
Natka
pietruszki – naturalne źródło witamin
Wystarczy jedna łyżka zielonych listków
natki pietruszki, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka
zawiera też dużą dawkę żelaza oraz beta-karotenu, witaminy E, kwasu foliowego,
magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu. W olejkach
eterycznych pietruszki znajdziemy apiol i mirystycynę, które działają
dezynfekująco i moczopędnie, co działa korzystnie
na układ moczowy oraz wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Olejki eteryczne w
natce działają również rozkurczowo i łagodzą bóle. Regularne spożywanie
zielonych listków wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy gazach, wzdęciach,
pobudza do pracy wątrobę i odtruwa organizm. Zielenina ta korzystnie działa
również na wzrok.
Dynia – zadba o
wątrobę i uchroni od otyłości
Roślina o właściwościach leczniczych –
dynia. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie nadciśnienia
tętniczego, niewydolności nerek, chorób wątroby, otyłości oraz łagodzi
zaburzenia przemiany materii. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu – jedynie ?
szklanki miąższu dyni zapewni dzienną normę beta-karotenu dla dziecka. Miąższ
bogaty jest także w witaminę C, PP, B1 i B2 oraz wapń, żelazo, potas, magnez,
fosfor i miedź. Na szczególną uwagę zasługują również pestki dyni – źródło
witaminy E, A i C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Pestki obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz działają
przeciwpasożytniczo (na glisty, tasiemce i owsiki), moczopędnie i
przeciwzapalnie.
Jarmuż –
doceniony już w średniowiecznej Europie
Zielone liście jarmużu zawierają bardzo
duże ilości witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi,
korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową oraz uwapnienie kości. Działa on
przeciwzapalnie oraz bogaty jest w cenne przeciwutleniacze – chlorofil, luteinę
czy sulforafan, a także witaminy C, E i A –naturalne substancje chroniące przed
nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jarmuż jest także
źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, a także składników
mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.
Aronia –
królowa zdrowia
Na liście superfoods znalazła się także
aronia, uważana przez niektórych za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Owoc
ten polecany jest cukrzykom, gdyż zawiera kwas chlorogenowy, który opóźnia
wchłanianie glukozy. Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany korzystnie
wpływają na poprawę wzroku i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.
Rutyna dodatkowo wspomaga i wydłuża działanie witaminy C, zwiększając odporność
organizmu. Aronia to bomba przeciwutleniaczy, gdyż poza flawonoidami zawiera
także kwercetynę, katechiny, leukocyjany, a także sporo witaminy E i C. Dzięki
takim właściwościom uważana jest za owoc przeciwnowotworowy i wspomagający
środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.
Żurawina – w
walce z bakteriami i chorobami serca
Silne właściwości przeciwbakteryjne, które
wykorzystuje się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego czy
chorobach dziąseł ma również żurawina. Najlepiej znany jest jej korzystny
wpływ na układ moczowy – owoce żurawiny zawierają kwas chinowy, który
chroni także przed powstawaniem kamieni nerkowych. Owoc ten wspomaga również
niszczenie bakterii Helicobacter pylori – uważaną za główną przyczynę choroby
wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ma ona też właściwości probiotyczne –
wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Żurawina wpływa dobroczynnie
na układ krwionośny, gdyż działa przeciwzakrzepowo oraz pomaga obniżyć poziom
złego cholesterolu LDL. Czerwone owoce zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej,
zmniejszają też zapadalność na choroby przyzębiai dziąseł. To skarbnica
przeciwutleniaczy – witaminy C, beta-karotenu, a także polifenoli
i flawonoidów, dzięki którym przeciwdziała
chorobom serca i nowotworom.
Jagody –
zadbają o wzrok i usuną toksyny
Medycyna ludowa traktowała czarne jagody
jak cudowny lek na wiele chorób. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód
podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci. Suszone jagody, napary
lub soki są domowym sposobem na leczenie biegunek, gdyż dzięki dużej zawartości
garbników uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty
przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód wychwytuje
z organizmu wszelkie toksyny, więc jest dobry na zatrucia. Czarne jagody są
dobroczynne dla oczu – opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w
siatkówce, dodatkowo zapobiegają powiększaniu się krótkowzroczności i
poprawiają widzenie w ciemnościach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści regulują
poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą
poziom dobrego (HDL). Jagody zawierają także sporo witamin, m.in. z grupy B, C,
A, PP oraz składniki mineralne – selen, cynk, miedź i mangan.
Działania sfinansowane ze środków Funduszu
Promocji Owoców i Warzyw.
Organizatorem kampanii jest Federacja
Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji na stronie internetowej
kampanii oraz na profilu na Facebooku:
www.poranapomidora.com
www.facebook.com/PoranaPomidora
Dokładnie! Cudze chwalimy, a swoich nie znamy - jak to się mówi :) Dodałabym jeszcze imbir do tego spisu.
OdpowiedzUsuńa czy imbir jest nasz polski? :)
Usuń