Aromatyczne udka bez kości, pełne smaku. Udka po estońsku. Dlaczego po estońsku? Nie wiem :) Pod taką nazwą funkcjonują w naszym domu od wielu lat (to już chyba... 16? 18?) Uda, które zawsze smakują fantastycznie i wyglądają bosko!
Składniki:
- 6 całych ud z kurczaka
- 6 małych ząbków czosnku lub 3 duże
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 dag żółtego sera
- papryka słodka mielona
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Uda umyj i osusz. Usuń z nich kość - spokojnie możesz rozcinać mięso, gdyż potrzebny będzie jak największy jego płat, by swobodnie móc zwinąć i spiąć.
Uda posól i posyp papryką słodką. Każdy kawałek kurczaka natrzyj wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż kawałek papryki i sera. Całość zwiń i zepnij np. wykałaczką lub specjalnymi szpikulcami metalowymi do roladek.
Uda ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonym olejem.
Piecz w 180-200 st. przez 50-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz