Lubię testować przepisy z blogów, które obserwuję. Jednym z nich jest kingaparuzel.pl Uwielbiam jej zdjęcia!
Pokusił mnie ostatnio przepis na chlebek mocy z komosy ryżowej. Wyglądał pięknie. Na pewno ma wiele zdrowotnych zalet: jest bezglutenowy, zawiera dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, obniża poziom cholesterolu... Mnóstwo dobrego w jednym chlebku!
Zapytacie pewnie o smak... Tu mam dylemat. Chlebek jest wilgotny, ma ciekawą strukturę. Zdecydowanie jest dla osób uwielbiających smak komosy ryżowej. Ja mogę zjeść kawałek z całego bochenka i najem się na miesiąc ;)
Składniki:
Pokusił mnie ostatnio przepis na chlebek mocy z komosy ryżowej. Wyglądał pięknie. Na pewno ma wiele zdrowotnych zalet: jest bezglutenowy, zawiera dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, obniża poziom cholesterolu... Mnóstwo dobrego w jednym chlebku!
Zapytacie pewnie o smak... Tu mam dylemat. Chlebek jest wilgotny, ma ciekawą strukturę. Zdecydowanie jest dla osób uwielbiających smak komosy ryżowej. Ja mogę zjeść kawałek z całego bochenka i najem się na miesiąc ;)
Składniki:
- 300 g komosy ryżowej
- 60 g nasion chia
- 250 ml wody
- 60 ml oleju
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
Komosę ryżową umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Dodaj kilka kropel soku z cytryny, wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
Nasiona chia zalej 1/2 szkl. wody, wymieszaj i również wstaw na noc do lodówki.
W dniu pieczenia odcedź zalane ziarna komosy. Przełóż je do malaksera, dodaj namoczone nasiona chia, resztę wody, olej, sodę, sok z połowy cytryny i sól. Całość miksuj przez 2-3 minuty, a wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10x20 cm. Ciasto oprósz pestkami dyni i słonecznika.
Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 90 minut - do suchego patyczka. Wystudź ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjmij i spróbuj :)
nie wydaje się trudny do zrobienia, chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńtrudny nie jest :) ostrzegam tylko, że do smaku trzeba się przekonać :)
Usuńto prawda :)
OdpowiedzUsuń