Danie jednogarnkowe (po warunkiem, że nie potrzebujesz do niego ziemniaków, a wystarczy Ci pajda chleba). Karkówka jest krucha i soczysta. Kapusta dopełniona innymi warzywami, boczkiem i pomidorami... Aż mi ślinka cieknie ;)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej na złoto karkówkę otoczoną w mące. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż umyty i dokładnie osuszony boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj chwilę.
Kapustę odciśnij dokładnie. Wymieszaj ze startą marchewką, boczkiem z cebulą oraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: kapusta, koncentrat pomidorowy, mięso, kapusta, koncentrat pomidorowy.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.
- 4 plastry karkówki
- 40 dag kiszonej kapusty
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej na złoto karkówkę otoczoną w mące. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż umyty i dokładnie osuszony boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj chwilę.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: kapusta, koncentrat pomidorowy, mięso, kapusta, koncentrat pomidorowy.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz