Wersji wegetariańskiego smalcu z fasoli jest już wiele. Wystarczy wpisać w Google hasło do wyszukiwarki i możemy analizować i wybierać spośród setek wersji. Wszystkie je łączy biała fasola i cebula. Jabłko również pojawia się często. Są przepisy z suszonymi śliwkami, są z ziołami...
Ja wyciągnęłam esencję z kilku przepisów i stworzyłam swoją propozycję.
Składniki:
Ja wyciągnęłam esencję z kilku przepisów i stworzyłam swoją propozycję.
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 szkl. oleju
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko wrzuć na rozgrzany oleju i smaż około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż razem. Pozostaw do przestygnięcia.
Fasolę zmiksuj na pastę i dodaj do lekko schłodzonej cebuli. Dodaj majeranek, sól oraz sporo pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz