Zaintrygowana przepisem z "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel postanowiłam przetestować gryczankę, czyli owsiankę z kaszy gryczanej niepalonej. Kinga gorąco ją poleca, zarówno w książce jak i na blogu.
Gryczanka to zblendowane namoczone ziarna gryki. Surowej. Brzmi niekonwencjonalnie. Nietypowo smakuje. Ale przyznam Wam się, że jestem zainspirowana do próbowania kolejnych zestawień smakowych na bazie podstawowego przepisu na gryczankę.
Składniki:
Gryczanka to zblendowane namoczone ziarna gryki. Surowej. Brzmi niekonwencjonalnie. Nietypowo smakuje. Ale przyznam Wam się, że jestem zainspirowana do próbowania kolejnych zestawień smakowych na bazie podstawowego przepisu na gryczankę.
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 4 migdały
- 1 banan
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną i migdały wypłucz pod zimną wodą na sicie. Następnie zalej w ceramicznym naczyniu zimną wodą i pozostaw na noc.
Rano odcedź, wrzuć do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem. Zblenduj na gładki krem. Udekoruj owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz