Chia fresca to najprostszy sposób wykorzystania nasion szałwii hiszpańskiej w kuchni. Orzeźwiający napój - idealny na lato - jest jednocześnie bogaty w omega-3, wapń i żelazo.
Jeśli przygotujecie ją na bazie wody kokosowej (osobiście jej nie lubię), to otrzymacie naturalny napój izotoniczny.
Składniki:
Jeśli przygotujecie ją na bazie wody kokosowej (osobiście jej nie lubię), to otrzymacie naturalny napój izotoniczny.
- 1 litr wody mineralnej
- 4 łyżki nasion chia
- sok z połowy cytryny
- plastry z połowy cytryny
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
W dzbanku lub karafce wymieszaj wodę z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj nasiona chia i rozmieszaj. Dodaj plastry cytryny.
Całość wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by nasiona napęczniały.
Komentarze
Prześlij komentarz