Postaram się zrobić przerwę w placuszkach, gdyż blog jeszcze trochę i zmieni nazwę na "placuszkowa mama" :) Ale muszę się z Wami podzielić przepisem, który zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Są genialne. U nas podane z syropem klonowym i cukrem pudrem - obowiązkowo jednocześnie ;)
Składniki:
- 1 jajko
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki krótko zmiksować na gładkie ciasto.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją masłem lub olejem. Ciasto nakładaj łyżką tworząc placuszki o średnicy 5-6 cm. Gdy na powierzchni utworzą się bąbelki, odwróć na drugą stronę. Smaż na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz