Jedna z najstarszych zup polskich. O czarnej polewce pisał chociażby Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
Zupa mająca zarówno wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Wszystkie kontrowersje skupiają się na jednym ze składników - chodzi o krew z kaczki. Co kto lubi :) Dla odważnych -przepis :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść, umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż pojawią się na powierzchni szumowiny. Zbierz je za pomocą sitka lub łyżki.
Suszone owoce i grzyby wrzuć do małego rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie gotuj do miękkości i odcedź.
Do gotującego się mięsa włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
Powstały wywar przelej przez metalowe sitko do mniejszego garnka - pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń.
Do rosołu wrzuć ugotowane suszone owoce.
Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek.
Rosół zagotuj. Cienkim strumieniem wlej do niego krew, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ewentualnie sokiem z cytryny/octem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj z makaronem.
Zupa mająca zarówno wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Wszystkie kontrowersje skupiają się na jednym ze składników - chodzi o krew z kaczki. Co kto lubi :) Dla odważnych -przepis :)
- 1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła) + udka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 por
- gałązka lubczyku lub czubata łyżeczka suszonego
- 1 cebula
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 4 litry wody
- 250 ml krwi kaczej
- 100 g mieszanych suszonych owoców (śliwki, morele, gruszki...)
- śmietana do zabielenia zupy1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- makaron
Mięso oczyść, umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż pojawią się na powierzchni szumowiny. Zbierz je za pomocą sitka lub łyżki.
Suszone owoce i grzyby wrzuć do małego rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie gotuj do miękkości i odcedź.
Do gotującego się mięsa włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
Powstały wywar przelej przez metalowe sitko do mniejszego garnka - pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń.
Do rosołu wrzuć ugotowane suszone owoce.
Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek.
Rosół zagotuj. Cienkim strumieniem wlej do niego krew, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ewentualnie sokiem z cytryny/octem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.
Podawaj z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz