Pizza na obiad czy kolację to marzenie niejednego dziecka. Tego dużego też ;)
Przepis, który Wam dziś polecam, jest przepisem na ciasto. Dodatki - to już wybór każdego z Was z osobna.
Ja zazwyczaj na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem, układam szynkę, pieczarki, cebulkę, paprykę, czasem dodaję oliwki czy kapary. Całość obficie posypuję żółtym serem. Mmmmm...
Składniki:
W misce wymieszaj pozostałą mąkę, sól, olej, resztę wody i rozczyn. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.
Odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Dużą blachę posmaruj cienko olejem, posyp mąką. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż na blachę zachowując grubszy brzeg.
Posmaruj sosem i ułóż dodatki. Piecz 15-20 minut w 220 st.
Przepis, który Wam dziś polecam, jest przepisem na ciasto. Dodatki - to już wybór każdego z Was z osobna.
Ja zazwyczaj na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem, układam szynkę, pieczarki, cebulkę, paprykę, czasem dodaję oliwki czy kapary. Całość obficie posypuję żółtym serem. Mmmmm...
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dag drożdży
- 1/2 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki zrób rozczyn. Pozostaw na ok. 10 minut w ciepłym miejscu.
W misce wymieszaj pozostałą mąkę, sól, olej, resztę wody i rozczyn. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.
Odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Dużą blachę posmaruj cienko olejem, posyp mąką. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż na blachę zachowując grubszy brzeg.
Posmaruj sosem i ułóż dodatki. Piecz 15-20 minut w 220 st.
Komentarze
Prześlij komentarz