Przekopując się przez zdjęcia przygotowane na bloga wpadło mi w ręce ciasto na Trzech Króli. Wiem, że trochę nie w czas, ale muszę się nim z Wami podzielić. Ciasto było pyszne. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz, także w innym terminie :)
Składniki:
Zaczyn
Sposób przygotowania:
Składniki:
Zaczyn
- 80 g mąki pszennej
- 50 g mleka
- 5 g świeżych drożdży
- skórka starta z 1 pomarańczy
Ciasto właściwe
- 120 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 80 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 laska cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- 60 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- jajko
- płatki migdałowe
Wieczorem, dzień przed pieczeniem, przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj mąkę i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i przykryj. Odstaw na 12 godzin.
Wieczorem przygotuj również mleko przeznaczone do ciasta właściwego. Wlej do garnuszka, dodaj cynamon, skórkę z cytryny i pomarańczy i mocno podgrzej. Nie gotuj. Zdejmij z ognia, przykryw i odstaw do następnego dnia.
W dniu pieczenia:
Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta właściwego - pamiętaj wyjąć z mleka cynamon. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto - możesz użyć miksera. Ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do wyrastania.
Ciasto wyjmij na omączony blat. Odgazuj i uformuj z niego rulon o długości ok. 50 cm. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób wieniec. Połącz dokładnie oba końce ciasta. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 90 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, pomaluj je ponownie jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. bez termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz