Najlepsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. Ma w sobie to "coś", czego nie zidentyfikujemy nie znając przepisu. To dodatek mielonych migdałów. Naprawdę nie ma sobie równych.
Przepis zaczerpnięty z "Moje wypieki. Wielki powrót"
Składniki:
Przepis zaczerpnięty z "Moje wypieki. Wielki powrót"
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 500 g agrestu odszypułkowanego
- 3 łyżki cukry trzcinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka miksując cały czas. Do masy maślanej dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy, mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
Ciasto wyłóż na formę 23x23 cm. Ciasto wyrównaj, równomiernie posyp tartą bułką. Następnie ułóż owoce lekko wciskając je w ciasto. Posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz 60 minut.
Jeśli masz standardową blaszkę 25x35 cm przygotuj 1,5 porcji.
Komentarze
Prześlij komentarz