Gdy zdecydujesz się na połączenie dwóch przepisów, efekt może być albo wspaniały albo do bani. Muszę przyznać, że w tym przypadku moja mam miała rację. Połączyła przepis na świąteczny sernik od Moje Wypieki z przepisem na orzechowy spód z Przyślij Przepis. Powstała petarda!
Tradycyjny sernik. Puszysty i kremowy. Wzbogacony orzechowym posmakiem herbatnikowego spodu.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
Spód:
Piecz w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku, następnie włóż na noc do lodówki.
Tradycyjny sernik. Puszysty i kremowy. Wzbogacony orzechowym posmakiem herbatnikowego spodu.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 250 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% schłodzonej
- ziarenka z 2 lasek wanilii
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokrusz w blenderze na proszek, dodaj mielone orzechy, cukier, masło i wyrabiamy. Powstanie tłusta sypka masa. Masę wyłóż na dno blaszki (21x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i lekko ubij. Piecz ok. 10-15 min w temp. 175°C.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera przełóż masło, utrzyj do lekkości i puszystości. Dodawaj porcjami twaróg, dalej ucierając.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem do białości. Dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj. Do masy serowej dodaj resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier waniliowy. Zmiksuj, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij. W osobnym naczyniu ubij białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubitą kremówkę i ubitą pianę z białek.
Na upieczony herbatników spod przełóż masę serową, wyrównaj.
Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubitą kremówkę i ubitą pianę z białek.
Na upieczony herbatników spod przełóż masę serową, wyrównaj.
Piecz w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku, następnie włóż na noc do lodówki.
Uwielbiam serniki pod każdą postacią! Takie jeszcze nie miałam okazji próbować, więc na pewno chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić go w domu :)
OdpowiedzUsuńA gdzie sie zawieruszyl spod z herbatnikow?
OdpowiedzUsuńTak się kończy przepisywanie na szybko łączonych przepisów 😂😂😂 już poprawiam 😊 dziękuje za czujność 😘
Usuń