Klasyczne danie kuchni włoskiej. Z niewielkiej liczby składników. Aromatyczna. Wyrazista.
Pochłaniana w naszym domu w każdej ilości :)
Składniki:
Pochłaniana w naszym domu w każdej ilości :)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 60 g tartego sera (pecorino, parmezan...)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź, ale zachowaj pół szklanki wody od gotowania makaronu.
Boczek pokrój w kosteczkę lub paseczki.
Jajka rozbełtaj i wymieszaj z serem, solą i pieprzem.
Na rozgrzaną głęboką patelnię wrzuć boczek. Gdy mocno się zrumieni, dodaj ugotowany makaron i pozostawioną z gotowania wodę. Podgrzej całość mocno.
Patelnię ściągnij z ognia i dodaj masę jajeczną. Mieszaj szybko, by jajka nie ścięły się na jajecznicę.
Makaron przełóż na talerze.
Jeśli lubisz, posyp posiekaną zieloną pietruszką.
Hey There. I discovered your weblog the use of msn. This is
OdpowiedzUsuńa really smartly written article. I'll be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info.
Thank you for the post. I will certainly return.