Są smaki, do których z przyjemnością się wraca. Dla mnie takim zestawieniem jest szpinak z łososiem. Lubię je z makaronem, ale w wersji z tartą po prostu wymiata. Spróbujcie :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 400 g świeżego szpinaku
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 50 g tartego parmezanu
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- olej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i jajko zagnieć rozcierając w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Wlej łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Szpinak umyj, osącz. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj posiekany czosnek oraz osączony szpinak. Podgrzewaj do momentu zwiędnięcia liści. Zestaw z ognia, osól i opieprz do smaku.
Łososia umyj. Usuń skórę i pokrój filet w kostkę.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na wałku przenieś ciasto na formę i dokładnie wylep ją ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut na lekko złoty kolor.
Wyjmij tartę z piekarnika. Rozłóż na nim "zwiędnięty" szpinak, pokrojonego łososia. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp parmezanem.
Wstaw ponownie do piekarnika na 30-35 minut, aż masa się zetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz