Danie szybkie w przygotowaniu. Niewymagające dużego nakładu pracy. Idealne na niezapowiedzianych gości lub na proszoną kolację. Zaskoczy teściową. A przede wszystkim - nie tylko fajnie wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1/2 szkl. pesto z bazylii
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- roztrzepane jajko
- gruboziarnista sól lub czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłóż na papierze, na którym będziesz piec. Podziel je na 6 części zbliżonych do kwadratu.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój po skosie na 6 plastrów. Każdy plaster posól i popieprz.
Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój na 6 plastrów.
Na każdy kwadrat ciasta wyłóż 1 czubatą łyżeczkę pesto. Ułóż na nim doprawionego kurczaka. Następnie przykryj kurczaka mozzarellą. Wystające końcówki ciasta złóż do środka tworząc sakiewkę/kopertę.
"Francuskie paczuszki" posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą lub czarnuszką. Piecz w 200 st. przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz