Znudził Ci się tradycyjny kotlet schabowy? A może masz ochotę podać "coś innego" na imieninowy obiad?
Ostatnio "opatentowałam" metodę na kotlet po cygańsku. Dlaczego po cygańsku? Tak mi się kojarzy "potrawka" z papryki, pieczarek i ogórka. A może znasz inną nazwę tego cuda?
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 25 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4-5 ogórków konserwowych
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
- usmażone kotlety schabowe w panierce
- starty żółty ser
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją posól, żeby się ładnie zeszkliła. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż. Dodaj umyte i pokrojone w paseczki kolorowe papryki. Duś około 5-7 minut. Dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotowaną potrawkę wyłóż na rozłożone na papierze do pieczenia kotlety schabowe. Całość posyp żółtym serem.
Zapiekaj do roztopienia sera w 180-190 stopniach - około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz