Prawdziwie śródziemnomorskie danie z fasolą szparagową? Dlaczego nie?
W krajach śródziemnomorskich fasola jest często podstawą sałatki będącej dodatkiem do głównego dania. W Polsce w sałatkach gra raczej rolę drugoplanową. Fasola ugotowana "na chrupiąco" (3-5 minut) świetnie łączy się z pokrojoną cebulką, czosnkiem, oliwkami, pomidorami, papryką, fetą, szynką parmeńską...
Wariantów jest mnóstwo.
Proponuję Wam dziś przepis, który przetestowałam minionego lata. Fasolka w zestawieniu z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą i z pysznym sosem.
Składniki:
- 500 g zielonej fasoli szparagowej
- 1 czerwona cebula
- mały słoik suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- biały ocet winny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę obierz, umyj i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut, Odcedź i zahartuj zimną wodą.
Cebulę pokrój w piórka i zalej białym octem winnym. Odstaw na 10 minut. Następnie odcedź.
Suszone pomidory pokrój w paski. Nie wylewaj oleju.
W misce wymieszaj fasolę z cebulką i pomidorami. Całość polej sosem przygotowanym z oleju z suszonych pomidorów, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Podaj schłodzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz