Kolteciki siekane to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała je w wielu wariacjach, z różnymi przyprawami, dodatkami. Tak naprawdę to tylko od zawartości lodówki zależy, z czym je przygotujesz. Baza jest jedna. Wersji - tyle, ile nas :)
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka majonezu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- dodatki: natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek lub posiekana cebulka lub pokrojona papryka lub podsmażone drobno pokrojone pieczarki.....)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, osusz i drobno pokrój. Wymieszaj je z majonezem, jajkiem, mąką, serem i przyprawami. Dodaj dodatki takie, jak lubisz (ewentualnie masz w lodówce). Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką mięsną masę formując kotleciki. Smaż z obu stron na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz