Nie będę ściemniać. Przepis nie jest mój. Ale muszę go Wam polecić! Jest genialny! Jeden z lepszych, jakie jadłam!
Łączy w sobie idealną konsystencję sera, ze słodkością suszonej żurawiny i lekką kwaskowatością świeżej żurawiny, którą w moim wariancie przerabiamy na "żurawinowe dropsy".
Składniki:
Łączy w sobie idealną konsystencję sera, ze słodkością suszonej żurawiny i lekką kwaskowatością świeżej żurawiny, którą w moim wariancie przerabiamy na "żurawinowe dropsy".
- 1 kg sera w wiaderku (używam tylko Deluxe od Lidla)
- 150 g kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 6 dużych jajek
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g suszonej żurawiny
- 250 g świeżej żurawiny
- szklanka cukru
- cukier puder do obtoczenia żurawiny
- 100 ml śmietany 18%
- 150 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód. Herbatniki wraz z roztopionym masłem wymieszaj w malakserze do uzyskania mokrego piasku. Przełóż piasek do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i mocno dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij.
100 g białej czekolady roztop z kremówką.
W misie wymieszaj ser, jajka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada ze śmietaną lekko przestygnie, ciągle mieszając dodaj ją do masy serowej. Na samym końcu dodaj suszoną żurawinę i wymieszaj łyżką.
Masę przelej na podpieczony spód. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Piecz 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi powoli stygnąć. Na noc wstaw do lodówki.
Przygotuj żurawinowe dropsy: do garnka wlej szklankę wody, dodaj szklankę cukru i zagotuj. Zdejmij z ognia i wsyp umytą żurawinę. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odcedź żurawinę i wysyp na blachę do wyschnięcia. Obtocz ją w cukrze pudrze.
Sernik z żurawiną wyjmij z lodówki minimum 1,5 godziny przed podaniem. Roztop drugą tabliczkę białej czekolady ze śmietaną 18%. Udekoruj wierzch sernika polewą z białej czekolady i żurawinowymi dropsami.
Komentarze
Prześlij komentarz