W listopadzie 2018 podzieliłam się z Wami przepisem na kluski kładzione. Stały się dla nas swego rodzaju comfort food. Zdecydowanie poprawiają humor, zwłaszcza w ciemne zimowe popołudnia :)
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie szukała pomysłu na inną wersję. W jakiejś gazecie w poczekalni u lekarza znalazłam przepis na kluski kładzione z serem. Niestety nie zrobiłam zdjęcia i musiałam eksperymentować. Cały kulinarny eksperyment zakończył się sukcesem :)
Składniki:
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie szukała pomysłu na inną wersję. W jakiejś gazecie w poczekalni u lekarza znalazłam przepis na kluski kładzione z serem. Niestety nie zrobiłam zdjęcia i musiałam eksperymentować. Cały kulinarny eksperyment zakończył się sukcesem :)
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 40 dag białego twarogu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Rozkruszony ser twarogowy utrzyj z żółtkami. Ubij pianę z białek z solą i dodaj do sera. Delikatnie rozmieszaj. Dodaj mąkę. Delikatnie wmieszaj.
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kluski nakładaj łyżką umoczoną w gorącej wodzie, Możesz uderzać o garnek, by strząsnąć je do wrzątku.
Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia.
Jak podać? Swojego ulubionego sposobu musisz poszukać. Polecam cukier i cynamon. Pyszne są z kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym. Niektórzy serwują z miodem, z jogurtem...
Komentarze
Prześlij komentarz